„Avem un scandal în spațiul public și cred că destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia. Lucrurile se pot rezurma la puține cuvinte: niște penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA”, a spus Klaus Iohannis.Șeful statului a fost însă incapabil să spună exact, răspunzând unei întrebări, cine sunt penalii, mai exact cei suspecți, urmăriți penal sau condamnați.
Președintele a susținut, de asemenea, că nu a parcurs transcrierea înregistrărilor care au declanșat întregul scandal și a refuzat să răspundă unei întrebări legate de falsificarea probelor de către procurori de la DNA Ploiești.
Întrebat dacă nu ar trebui să-și exercite însă rolul de mediator, Iohannis a reluat că „în această situație nu mă văd chemat să mediez între DNA și persoane inculpate”.
Mult mai deschis a fost Iohannis, anunțând că i-a primit la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă și pe liderul PSD Liviu Dragnea cu care a vorbit și despre situația din justiție.
„Rostul întâlnirii a fost de a defini cadrul colaborării instituționale cu noul Guvern. Am discutat și despre Justiție și mi-am exprimat nemultumirea că există un nou scandal legat de DNA în spațiul public. Doamna premier mi-a relatat că a avut o discuție cu ministrul Justiției căruia îi lasă mână liberă în această chestiune”, a spus șeful statului. Și de această președintele nu a avut un răspuns la întrebarea dacă el consideră, în lumina caracterizărilor făcute, că Liviu Dragnea este un penal și, în acest context, de ce l-a chemat la Cotroceni.
Președintele a anunțat că zilele următoare va avea o discuție și cu ministrul Justiției, comentând că nu i se pare că se fac presiuni asupra acestuia.
Iohannis nu a exclus nici o întâlnire cu șefa DNA, precizând că, deocamdată, nu vede motive de revocare a acesteia, dar dacă există, cu siguranță, ministrul Justiției i le va prezenta foarte documentat. „M-aș îndoi ca peste noapte să apară motive serioase”, a mai spus el,
Declarația șefului statului a fost anunțată la scurt timp după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că va face public, săptămâna viitoare, joi, un raport privind activitatea Ministerului Public în care va prezenta concluziile referitoare la DNA. „Înainte de a accepta demnitatea de ministru al Justiției, am discutat cu liderii coaliției de guvernare. Am primit garanții de neimplicare a factorului politic în activitatea ministerului, în deciziile pe care le voi lua ca ministru al Justiției, ceea ce s-a respectat și se respectă și în prezent”, a spus Toader, aceasta fiind singura referire indirectă pe la discuția cu premierul Viorica Dăncilă, pe tema conducerii DNA.
Ministrul Justiției a fost chemat de urgență din Japonia, de premier, după ce în spațiul public au apărut înregistrări cu procurori ai DNA, care sugerează că aceștia ar fi fabricat probe în dosare importante.
Laura Codruța Kovesi a susținut, miercuri seară că nu are „niciun motiv” să-și dea demisia și reclamând „un festival al inculpaților”. „Acest atac nu e despre Kovesi, acest atac vizează îngenuncherea statului român și umilirea cetățenilor. Justiția e sub un asalt”, a declarat Kovesi, într-o conferință de presă. Șefa DNA a precizat că nu a avut nicio discuție cu ministrul Justiției, iar Tudorel Toader nu i-a cerut nicio informare referitoare la acuzațiile din spațiul public.
„Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. (…)Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm la un festival al inculpaților. Acest atac nu e despre Kovesi, vizează îngenuncherea statului român și umilirea cetățenilor. Justiția e sub un asalt”, a afirmat Kovesi.
CITEȘTE ȘI:Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, acuză procurori din DNA Ploiești că i-au cerut să „planteze probe” pentru un dosar vizându-l pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta. TRANSCRIERE ÎNREGISTRĂRI
CITEȘTE ȘI:Inspecția Judiciară s-a sesizat referitor la înregistrările prezentate de Vlad Cosma